Wie hield er niet van: chocolade. Er is vroeger heel wat de revue gepasseerd en dat kun je natuurlijk gewoon de schuld geven van jouw chocolade-verslaving. Wij hebben een aantal nostalgische chocolades voor je op een rij gezet! Ken jij ze nog allemaal?
Geniet nog even terug van die goede oude producten, die je vroeger zo lekker vond! Allemaal van of met… jawel: chocolade! Natuurlijk heb je er nu die verslaving van het bruine goud aan te danken, maar ach… je hebt in ieder geval genoten als kind! Laat het in een reactie onderin weten wat jouw favoriet was!
Vroeger hielden wij wel van een beetje zuivel. Dat hele ‘melk is goed voor elk’-idee, weet je nog? Voor kids had je ‘hippe’ zuivel. Zong jij in de jaren 90 “It’s the fruit that makes the Fristi” of riep je luidkeels “Yogho! Yogho!” De eeuwenoude strijd tussen goed en kwaad. Aan wiens kant stond jij?
Het merk Yogho!Yogho! en het Yogho-lied
Het merk Yogho! Yogho! is vooral bekend door een reclamecampagne begin jaren negentig. In korte Yogho nieuwsflitsen kwamen absurde nieuwsfeiten langs. Voor deze reclames werd een eerder Yogho Yogho-lied bewerkt (van de hand van Hans van Hemert, Piet Souer en Ilja Gort). Het lied werd herschreven met allerlei absurde rijmregels, gevolgd door de kreet “Yogho Yogho”.
Je moest ook altijd even doordenken en dan bleek het best nieuwsitem schunnig of grof te zijn. Er lag bijvoorbeeld een rondborstige zeemeermin lijkend op Pamela Anderson te braden in een steelpan, blijkbaar heb je in Yogho-land baby’s met snorren, poepende mensen op de bodem van de oceaan, rare kwasten (Limburgse inboorlingen???) in de kast, eikels uit de boom die lijken op je oom.
Ik kan mij ook nog herinneren dat Dracula achter oma aan zat. Iedereen zong de nieuwste versie van het Yogho-lied zodra die voor de eerste keer werd uitgezonden. Het eindigde altijd hetzelfde, Yogho Yogho is niet alleen Yogho, maar ook heel Yogho! Ja, die blijft goed hangen.
Vier briljante herinneringen:
“Duizend mijlen onder zee…”
Rare kwast
Hoe heet deze ook alweer?
Speedboot
Speedboot
Het draaide toch wel echt om die reclames. Een reeks grappige catchy tunes met één echte hoofdrolspeelster, de Yogho-koe. Zo noemden wij haar thuis. Ik vroeg me af hoe het nou met die meid is afgelopen. Ze zeiden altijd dat zij er geen stress van had. Ze werd bereden door een ijsbeer, een wat vollere dame dacht dat zij een paard was en er werd constant in die arme meid haar tepels geknepen. Hashtag me too #metoo?
Ik denk dat Berta (ik kan haar naam/nummer niet achterhalen) er toch wel anders over dacht. Zou ze nu dobberen in een zwembad met een glaasje Yogho Yogho!? om bij te komen van al dat leed wat haar is aangedaan? Zou er nog een rechtszaak volgen?
Sparen met Yogho Yogho!
Goedkoop sparen joh!!! In deze tijd moet je sparen tot je een ons weegt voor je wat krijgt. Om het Yogho-lied nog meer te hypen, bedacht Campina nog wat mooiers. Er was Yogho!Yogho! ijs! Je kon de ijsstokjes sparen! Op die stokjes stond namelijk een stukje tekst uit het Yogho-lied. Had je alle ijsstokjes bij elkaar gelikt, dan was jouw Yogho-lied compleet. Oenig eigenlijk, maar ik baalde enorm als ik één zin miste.
Fristi, het coole broertje…
Ik was zonder twijfel fan van Yogho Yogho! Fristi had immers alleen maar het Amerikaanse “It’s the fruit that makes the Fristi” of andere coole Engelse kreten. Toch deed Fristi out-of-home wat beter dan zijn gekke broertje. Hoe vet zou het zijn als Yogho!Yogho! op de menukaart stond? Als je die gewoon in een lunchroom lekker bij je broodje gezond kunt bestellen?
Maar nee, blijkbaar heeft Fristi de strijd gewonnen want die is overal verkrijgbaar. En dat terwijl Yogho!Yogho! toch echt wel cooler was.
Een meisje uit mijn klas zei altijd dat haar vader één van de Yogho!Yogho! liedjes had geschreven. Als dat echt waar blijkt te zijn, ga ik hem alsnog om een handtekening vragen.
Voor wie was jij in deze strijd tussen Fristi en Yogho Yogho? Laat het weten in een reactie onderin en bekijk meer drankjes van vroeger. Proost!
Tegenwoordig viert ieder kind zijn ‘fissa’. In de jaren ’90 noemden wij ons verjaardagsfeestje nog gewoon een kinderfeestje of partijtje. We halen herinneringen op wat je hier toen voorgeschoteld kreeg…
Zorgeloos snacken op een ouderwets partijtje
“Kom je op mijn partijtje?” Die vraag stond centraal rond verjaardagen. En wat een partijtje was het! Aan snacks ontbrak het niet want toen letten we nog niet zo op onze voeding. Kleurstoffen, E-stoffen and what not? Geen probleem! ADHD? Nee, gewoon drukke kids, want het is FEEST dus VRETEN maar . Kanen zoals wij dat vroeger noemden…
Welke van onderstaande snacks herinner jij je nog van jouw partijtje? Of zijn we er wellicht nog een leuke vergeten? Laat het weten in een reactie onderin!
Hartige snacks van vroeger op je feestje
We beginnen even met de hartige snacks. Gedomineerd door chips natuurlijk, want wat was er vroeger lekkerder! Toch waren er zeker nog wat andere (ongezonde) varianten. Geniet mee van deze hartige herinneringen… daarna volgen de zoete (SNOEP!!!!) nog!
1. Pretletters van Duyvis
Voor als er een fuif is. Een leerzame snack, dus je kon je ouders iets gemakkelijker overtuigen. “Hij’s fijn!”
2. Mini wini worstjesketting
Is voor elk feest een happening. Niet één van de snacks die meteen in je opkomt hè? Maar wel reuzelekker en genoeg voor iedereen. De worstjes zaten nog aan elkaar vast en kon je dus losknippen en uitdelen.
3. Zakjes Croky chips
De grote doos Croky chips met kleine verpakkingen erin mochten op geen enkel partijtje ontbreken. Paprika en naturel, meer smaken had je vroeger gewoon niet. Bolognese (groen) kwam pas veel later en er waren altijd minder dan blauw en rood. Altijd discussies over wie de groene kreeg… “Croky, let’s chip together!” Wist je dat Croky al 50 jaar bestaat!
Natuurlijk had je ook de ouderwetse Smith’s zakjes nog. Perfect voor feestje OF traktatie op school…
4. Wokkels
Deze chips veranderden vroeger vaak van imago. In de jaren ’90 gingen ze met de gabber rage mee. Zie hier de geschiedenis en ontwikkeling van de Wokkel:
5. Mmm, van Mora
Cora van Mora kan me toch lekker kokkerellen! Op ieder partijtje in de jaren 90 was Mora toch wel dé smaakmaker. Cora is even weg geweest maar gelukkig mogen we weer, inmiddels al 30 jaar overigens, af en toe van haar genieten met een zachte G. Ze was eerder al eens ‘ontslagen’ vanwege een domme spelfout, maar dat hebben ze ‘door de vingers gezien’:
6. Tijgernootjes van Duyvis
Wie heb jij voor zijn noten geschoten? Ook deze was weer fijn! “Heren, heren…”
We hebben natuurlijk ook de zoetigheden (lees: snoep) nog. Kijk dus snel op de volgende pagina! Wat dacht je van die bekende lolly’s? (zie #9)
Dronk jij vroeger liters 7up? Dan ken je Fido Dido vast nog wel. Zo een cool mannetje vergeet je niet zomaar. Maar weet je dat Fido Dido meer is dan het stripfiguurtje uit de 7up reclame? Dit stripfiguurtje heeft een hele carrière achter de rug. Wij hebben de hoogtepunten uit zijn carrière voor je op een rijtje gezet. Herken jij deze reclame trouwens nog? Echt een cool dude, die Fido. Hij is zo clear
Wie was Fido Dido nou eigenlijk?
Wij kennen Fido Dido natuurlijk als het coole stripfiguurtje wat jarenlang het gezicht van 7up was. In onze tijd had je niet veel keuze qua prik. Je had Coca Cola vs. Pepsi Cola en Sprite vs. 7up. 7up is trouwens van Pepsi Cola, Sprite van Coca Cola Company. Ja, en soms dronk je cassis (yuck). Wij hadden thuis altijd 7up in de koelkast staan. Dat was mijn lievelingsdrankje met prik. Sprite kon echt niet want die had geen Fido Dido.
Hij was hét reclamemiddel voor 7Up in de jaren 90. Vanwege zijn coole imago werden er heel wat flesjes 7up verkocht. Wat begon als schets op een servet, veranderde langzaam in een ware hype die jaren voortduurde en zelfs weer even opleefde rond begin 2000. Iedereen weet dat Fido een omgekeerd driehoekje/ piramide als hoofd heeft, maar wat weet je nog meer over hem?
Dit weet je vast nog niet over Fido Dido
Fido Dido was een coole dude. Meer wisten wij vroeger niet over hem. Wij geven hem graag de credits die hij verdient.
1. Fido zag er cool uit
Fido Dido bestond uit 15 lijntjes en hij had krullen! Ja, die gekke kronkels op zijn driehoekige hoofd zijn krullen. Krullenbollen zijn toch het leukst
2. Fido was dol op vrouwelijk schoon
De bedenkers (Sue Rose en Joanna Ferrone) van Fido Dido maakte hem niet alleen cool, hij was ook een babe magnet.
3. Fido Dido stond ergens voor
Zijn credo was: “Fido is for Fido, Fido is against no one” Hij was dus een soort Zwitserland.
4. Fido Dido was een familieman
Zijn vriendin, Lido en kinderen, Mario en Julia P. Dido zie je soms terug in reclames.
5. Fido Dido had veel vrienden
Zo had hij een kat, Gato maar ook een hond die hij Fido had genoemd. Dan had je nog Doodles, Doody, Eff Dee en Boy.
Fido Dido was zo populair dat hij als enig reclamemiddel werd gebruikt tijdens de reclameblokken van blockbusters zoals Back to the future. Dat is wel een beetje erg veel Fido, vind je ook niet?
7. Patent op zijn hoofd
Herken je de Redband snoepjes nog? Weet je dat deze snoepjes er niet meer uitzien als Fido Dido, maar als een poppetje met baard? De organisatie achter Fido Dido verhoogde de prijs voor het gebruik van zijn hoofd en die prijs was te hoog voor snoepfabrikant Redband. De smaak is er niet minder om!
8. Fido Dido bekender dan alleen 7up
Kom je vaak in Turkije? Dan ken je het frisdrank merk Fruko misschien wel. Fido was namelijk niet alleen het gezicht van 7up, maar ook van Fruko. Toegegeven, het is wellicht de Turkse versie van 7up, maar toch vreemd om onze Fido bij een ander merk te zien…
9. Niet iedereen was Fido-fan
Er is veel kritiek geweest op 7 up en Fido Dido (en andere grote bedrijven die gebruik maakten van soortgelijke stripfiguren). Iets met een hoge boom ofzo ;-). Hij zou te veel aanwezig zijn in ons dagelijks leven. Er is zelfs een korte animatiefilm gemaakt waarin op overdreven wijze wordt getoond dat wij een constante stroom van reclames en logo’s van bedrijven door onze strot gedouwd krijgen.
Ik kon niet genoeg krijgen van Fido Dido. Van mij komt hij weer terug op de buis en geven ze hem een eigen serie. En dronk je naast 7up meer van deze nostalgische drankjes?
En dronk je liever 7up of Sprite? Laat het ons weten in een reactie hieronder.
Ben jij ook zo een snoeperd? Kun jij het niet weerstaan om altijd even langs de snoepwinkel te gaan als je in de stad. Nu je hier toch bent, kun je net zo goed even snel, of niet soms? En wat haal jij dan zoal? Ik haal het liefst Oud Hollandse zoetigheid.
Bij oma thuis kreeg ik ander snoep dan bij ons. Oma had oud Hollands snoepgoed wat voor haar weer nostalgisch was. Zij wilde ons altijd laten ervaren wat écht snoep was. Kreeg jij deze heerlijke ouderwetse versnaperingen ook bij oma?
1. Kaneel-, zoethout- en zuurstokjes
De geur van kaneel doet mij altijd denken aan die kleine staafjes die altijd te klein leken. Je wilde er altijd eentje meer maar wie vraagt… Vooral dat plakkerige aan je tanden als je het op had. Nom nom.Kocht jij ook altijd zo een grote stok op de kermis?
Via: pxhere.com, CC
2. Massee/ borsthoning/ Jodenvet (of zoiets)
Bekend onder verschillende namen, alleen het recept is top secrect, very hush hush. Ikzelf vind het in het begin lekker, maar de nasmaak geeft mij de rillingen.
Warm zijn stroopwafels het lekkerst. Wij deden ze nog even in het tostiapparaat. of in de koekenpan. En een bezoekje aan de stroopwafelkraam tijdens de markt, braderie of kermis was echt een must. Deed jij dat ook?
Wanneer je ijs zegt, denk ik aan ijs van vroeger, namelijk Caraco ijs. Een ijsje van eigen bodem wat ieder kind tot beginjaren jaren ’90 met veel smaak at. Je had de heerlijkste smaken en de ijsjes zager er allemaal vrolijk en lekker uit. Ken je de radioreclame, ingezongen door de “Dutch Rhythm Steel and Show Band’, van Caraco nog?
Ook gesmuld van een Caraco ijsje?!
Caraco ijsjes waren vol van smaak en heerlijk romig. Echt authentiek ijs en dan kwam het ook nog eens uit Hellendoorn! Alle reclames waren gericht op Nederlandse snoepers dus het paste perfect. Het merk Caraco wordt sinds 2017 in een nieuw jasje (gezonder, minder suiker, minder kleurstoffen e.d.) weer verkocht. Reden genoeg om even de spotlights te werpen op dit prachtmerk van ‘Neerlandse’ bodem.
1. Familiebedrijf
Lang geleden, in 1936 om exact te zijn, werd de bakkerswinkel van D.J. Valk in Hellendoorn geopend. Zijn zoon nam het in de jaren ’50 over en hij was de beautiful mind die de focus besloot te leggen op banket en daar kwam ijs bij. Wat hadden wij zonder goede ouwe zoonlief Gerrit en zijn bakfiets gemoeten? Zijn roomijs veroverde al snel heel Nederland en al gauw moesten er dagelijks 4000 ijsjes worden gemaakt. Was één daarvan toevallig voor jou?
Hoewel de meest bekende radioreclame van Caraco werd ingezongen door een Caraïbische steel band, was het Mexicaantje, dit was ook het meest bekende ijsje, het boegbeeld van Caraco.
De ijsjes van Caraco waren uniek en smaakvol. Hun slogan was niet voor niets “Mexicaantje, oranje hoed, Caraco ijs, geweldig goed! Caraco IJs, Caraco IJs, oeh geweldig lekker!” Welk ijsje kon jij niet weerstaan?
4. Marketing van Caraco
Het bleef niet alleen bij catchy tunes en een goede slogan. Caraco ijs werd goed op de markt gezet, waarbij de marketing het in een booming business maakte. Het Mexicaantje deed het zeer goed en die werd dan ook beurzen tijdens ingezet als boegbeeld, maar kwam ook terug in signing en POS materiaal zodat iedereen er bekend mee raakte. Al snel was Caraco niet meer weg te denken.
5. Caraco en andere ijsmerken
In de tijd van Caraco was er ook al ijs van Ola. Daar moest Caraco het van winnen en als relatief klein familiebedrijf was dit lastig, maar het ging lange tijd goed. In de jaren ’80 nam Unilever het bedrijf over en Caraco was no more.
Sinds 2017 kunnen wij weer genieten van heerlijke ijsjes van Caraco. Ze zijn wel een beetje aangepast. Het bevat niet meer alles wat tot de jaren ’80 nog gewoon kon. Zo bevatten de ijsjes bijvoorbeeld nu minder geur- en kleurstoffen. Heb jij ze al geprobeerd?
Jouw herinneringen aan Caraco?
Als jij Caraco ijs ook zo lekker vond, geef dan een dikke duim omhoog en share the fun met alle vrienden, broers, zussen en overige familieleden die met jou hebben gesmikkeld van dit heerlijke romige ijs uit Hellendoorn! En mocht je nog meer willen weten over de familie Valk, of het familiebedrijf, er is een waar museum! En hield je niet van ijs, dan herken je dit nostalgische snoepgoed misschien ook nog.
Als kind boeit dat hele paasrelaas je niet. Er waren hele andere redenen waarom Pasen cool was. Geen idee wat die paashaas nou betekende in dat hele verhaal maar hij was wel machtig mooi met al zijn chocola. Waren wij nog maar zo klein dat het verhaal van de paashaas echt leek…
https://www.youtube.com/watch?v=2ZjHD3cyb5o
1. Meedoen met de kleurwedstrijd
Iedereen deed rond Pasen mee met kleurwedstrijden die werden georganiseerd door lokale supermarkten. De mooiste tekeningen werden opgehangen en wekenlang moest je wachten op de prijsuitreiking, meestal een grote chocolade paashaas die je nooit op kreeg. Tóch moest je hem winnen!
Ieder jaar kon je in het buurthuis of lokale buurtsuper een gokje wagen. Er stond met Pasen een grote pot, gevuld met paaseitjes in allerlei smaken. Je kon je naam invullen op een blaadje met daarbij het aantal paaseitjes wat er volgens jou in de pot zat. Nooit gewonnen, maar ik was er ieder jaar van overtuigd dat ik het juiste aantal wist.
Via: pixabay.com
3. Paaseitjes zoeken
Natuurlijk was het speuren naar paaseitjes het leukst. Thuis, op school, bij de opvang, bij je opa en oma. Na Pasen hoefde geen kind meer chocola. Wie vond bij jullie thuis altijd de meeste Paaseitjes en werd er ook vals gespeeld? Bij wie moest je jouw mandje niet onbeheerd laten.
Vond jij het ook leuk om de Paastak op te tuigen? En hadden jullie rond de Paasdagen ook altijd gele bloemen in huis? Gele narcissen op een warme lentedag en het zonnetje wat door de gordijnen erop schijnt. Good times!
Via: pixabay.com
5. De paashaas
Ik snapte de link niet naar een haas die wat eitjes in de tuin legt. Van wie komen die eitjes dan? Legt hij ze? Snap er nog steeds niet van, jij wel? En toch deed ik alsof en was het iets wat ik graag geloofde als kind, het ging immers om chocola!
Na alle zoete eitjes is een hartige paasbrunch wel nodig. Je paasei verven, daarna pellen en opeten, stukje paasbrood erbij. Mmh, smullen maar! Deed jij er ook zo een plak roomboter op? En at je Matzes? Heerlijk waren die met kaneelsuiker!
Het leukste, gaafste, meest ultiem coole activiteit rond Pasen was het jaarlijkse bezoek aan de kinderboerderij als er net lammetjes geboren waren. Wij gingen wel vaker, maar alleen dan was het genieten tot de max. Wat een schatjes zijn die lammetjes dan nog. Schapen zijn niet zo boeiend, maar dat schattige gemekker doet wel wat met je.
Heb jij ook zulke heerlijke herinneringen aan Pasen? Zijn we tradities vergeten?En als jij weet waar die haas op slaat, laat het ons weten in een reactie hieronder.
Als kind had je geen verplichtingen. Behalve tijdens etenstijd, dan moest je bord leeg. Soms was dat een ware strijd tussen jou en die berg groenten, die je absoluut NIET lustte. Er waren namelijk een heleboel dingen die je liever niet at…
1. Zwarte koffie
Zo zwart als inkt, modder, en het gat naar de onderwereld. Koffie stond voor jou als kind op nummer 1 van je vieze dingen-lijst. Je lustte het niet en begreep niet dat iemand ervan kon genieten. Het bittere aroma alleen al bracht je in een staat van pure misselijkheid. Tot je op een dag een slokje nam van een latte macchiato of koffie verkeerd. Mmm, niet slecht, een beetje zoals mokka ijs. Nu verlang je iedere ochtend naar een lekkere koffie om je dag te starten.
Via: pexels.com
2. Olijven
Er zijn dingen die je moet leren eten, zoals groente en fruit en daaronder ook: olijven. Deze volkswijsheid klopt in veel gevallen. Ook jij wist als kind niet wat je van olijven moest maken. Ze smaken een beetje bitter en een beetje zuur. Je besloot olijven zo veel mogelijk te vermijden in je leven. Gek toch, hoe zoiets dan op latere leeftijd plots heerlijk kan smaken. Bij een aperitiefje bijvoorbeeld.
3. Pompelmoes
Je moeder snijdt fruit, jij steekt gewoon je hand uit en eet wat er in dat vuistje belandt. Tot je plots iets ontzettend bitter proeft. De moeder der bittere vruchten: de pompelmoes. Deze vrucht heeft wellicht veel kindergezichtjes zuur doen vertrekken. Verdacht stuk fruit ook, vermomd als een appelsien. Lust jij ondertussen al pompelmoes?
4. Bier!
Als kind lustte je geen bier, godzijdank. Stiekem had je wel eens een slokje genomen van het biertje van je vader of moeder, om dit dan met veel walging weg te spoelen met water. Hoe beviel dat eerste biertje je later? Veel mensen moeten het echt leren drinken. Vandaar dat tieners vooral Bacardi, Flugel, Passoa en Boswandeling drinken.
Het is een cliché, maar kinderen eten niet graag spruitjes. Net zoals zuurkool en broccoli. De groene groente heeft een ontzettend sterke smaak. Van de geur alleen al moest je als kind kokhalzen. Vandaag besef je hoe gezond ze zijn.
6. Augurken
Die augurk tussen je hamburger van de McDonald’s moest je er altijd tussenuit halen. Dat glibberige ding lustte je als kind absoluut niet.
7. Franse kazen
Stinkkazen, nog zo iets dat je als kind niet kon vatten. Waarom zou je iets eten dat ruikt naar zweetvoeten? Voor veel kinderen is de smaak veel te straf, maar Franse kazen zijn nochtans een delicatesse. Vandaag heb je respect voor deze delicatesse. Je eet ze (veel te) graag. Met wijn.
Via: depositphotos.com
8. Witloof
Witloof met ham en kaas uit de oven, een heerlijk winters gerecht dat je als kind met lange tanden op at. De witloof was helaas veel te overheersend en bitter, en de structuur veel te slap en glad, alsof je een lamme kikker naar binnen slurpt.
9. Mosselen
Mosselen zijn een heikel punt. Sommige kinderen eten ze maar al te graag, terwijl anderen moord en brand schreeuwen wanneer ze een pot mosselen krijgen voorgeschoteld. Het grote probleem met de mossel is ook dat het één geheel is.
Wat lustte jij als kind NIET?
Is er iets dat niet in het lijstje staat wat je als kind absoluut niet lustte, maar vandaag wel graag eet? Laat het ons weten in een reactie hieronder!
Tegenwoordig mag helemaal niets meer. Wij mochten alles! Een losgeslagen bende van ellende was het toen. Zelfs chocola mocht mee in de lunchtrommel en soms werd dit al met het tien uurtje naar binnen geschrokt voor de juf er erg in had.
Chocolade in de lunchbox
Dat verklaart natuurlijk waarom wij nu zo verknipt zijn, al die chocolade is slecht voor ons geweest. Of is dat maar een beetje overdreven en functioneren wij alsnog prima? Dat laatste toch? Wij zijn de laatste generatie die ongedwongen kon en mocht eten wat hij of zij wilde. Die 5 schijven waren een ver van mijn bed show en dat vonden wij geweldig! Wij hadden ons eigen “voedzame alternatief” en dat werkte ook prima.
Natuurlijk had je de chocoladepasta of hagelslag voor op je brood, maar er waren nog genoeg andere choco-accessoires die we meenamen naar school. Welk van deze chocolade krachtpatsers was jouw favoriet tijdens het overblijven?
Willy Wonka jaloers op onze choco-lunch
Billie Turf waren wij niet, maar hoefden wij zeker ook niet te worden. We hadden geen overdreven hoeveelheden mee in het trommeltje, maar het was ook niet sporadisch. Chocola kon en mocht gewoon en Willy Wonka zou er jaloers op worden. Niet altijd goed, maar ja, wat gebeurd is, is gebeurd. En wat kon ons het nou schelen? Welk kind zegt nou nee tegen deze lekkernijen? Volwassenen kunnen het overigens ook niet.
1. Scholiertje, je had er gewoon een klasgenootje bij
Het favoriete klasgenootje van iedereen heeft ook wel eens bij iedereen in het trommeltje gezeten. Lekker voor bij de koffie, maar ook bij een pakje melk of je zuiveldrink. En je bleef er nooit mee zitten! Zouden onze ouders per ongeluk de link naar school en blijven zitten hebben gelegd? Kregen we ze daarom mee?
2. Een mierzoete Raiders
Voor Twix, was er Raiders. Even lekker en even verleidelijk. Je sprong bijna op je stoel van blijdschap als die in je lunchbakje zat. Helaas was dit niet de bedoeling, natuurlijk.
Lekker maar toch niet echt chocola, hoewel het erop leek en ernaar smaakte. De koetjesreep was heerlijk, een goede snack en goedkoop. Je vrat zo een pak weg, maar toen boeide ons dat helemaal niet.
En ze werden weer populair door dat ene bekende deuntje, weet je nog?
4. Knetterchocola maakte je dag helemaal goed
Op het eerste oog niet zo spannend, tot je het in je mond deed. Wat een explosie. Iedere keer weer lachen, gieren, brullen in de klas. Zou de juf of meester al dit geroezemoes hebben gewaardeerd? Nu je het zegt, mocht chocola eigenlijk wel?
We hebben nog 5 heerlijke chocolade-herinneringen die WEL mee naar school mochten vroeger. Bekijk snel de volgende pagina!
Koken op kamers/kot, het stelde nooit veel voor. Toch voelde die pasta pesto voor jou aan als een culinair hoogstandje waarvoor je uren moest zwoegen. Was jij ooit student? Dan gaan deze gerechten je meteen weer terugbrengen naar je studententijd!
Studentenkost
Als student moet je veel studeren en goed kunnen nadenken, maar mens sana in corpore sano was niet bepaald je levensmotto op dat moment. Je maag werd vooral gevuld met bier, pizza en kebab. Af en toe waagde je je toch achter de potten en pannen in een kramakkelig keukentje. Doorgaans maken alle studenten dezelfde simpele gerechten. En die hebben wij hier mooi in een lijstje gegoten. Kwestie van nog een nostalgisch terug te denken aan die zorgeloze studentenperiode!
Pasta pesto is misschien wel de populairste optie van allemaal. Je moet gewoon pasta gaar laten koken, daar wat pesto, ui en tomaten aan toevoegen. En eventueel wat spek (voor wie de uitdaging wil aangaan). Kan niet mislopen toch?
Als je ouders je dit hadden voorgeschoteld, was je echt teleurgesteld geweest. Pas wanneer je zelfstandig werd en voor jezelf moest koken, besefte je de kunst van het omelet. Het eitje breken zonder de dooier te verpesten, dat was aartsmoeilijk! Daarna moest je de juiste hoeveelheid olie/vetstof in de pan gieten. Als student stond omelet wekelijks op je menu.
Toegegeven: pizza opwarmen in de oven, dat kan je moeilijk koken noemen. Als student dacht je daar anders over. Je moest naar de winkel gaan, een diepvriespizza uitkiezen, weer terug naar je kamer fietsen,… Het was toch wel heel wat. Bovendien was een pizza altijd een budgetvriendelijke optie. En lekker!
Brood, kaas en hesp, dat was alles wat jij nodig had om een heerlijk avondmaal op tafel te toveren!
7. Pannenkoeken
Deze klassieker kan natuurlijk niet uitblijven. Pannenkoeken zijn lekker en super eenvoudig om klaar te maken. Sowieso maakten veel studenten dit tijdens hun periode op kamer/kot. Nog zo een gerecht dat niet kan misgaan, toch?
De lasagne van Albert Heijn of de Aldi is zo goedkoop. Daar moest je als student geen twee keer over nadenken. Dat betekende meer budget over om op café te gaan.
Je had je zakgeld weer binnen en liep met je vrienden langs de plaatselijke snackbar. De verleiding was dan soms te groot om niet naar binnen te gaan en de paar guldens te besteden aan een goed gevuld zakje met snoep.
De plaatselijke snackbar: jouw snoepwalhalla
Toen je nog kind was en thuis woonde, waren jouw snoepmomenten afhankelijk van de boodschappen die je ouders deden. Je kon soms subtiel jouw gewenste snoepzak in de winkelwagen leggen, maar met een scherpe ‘nee’ moest je vaarwel zeggen tegen de heerlijke zoetwaren. Gelukkig was er dan nog de snackbar, waar je altijd terecht kon met jouw zakgeld.
Het zakje bevatte sowieso kauwgomballen in allerlei kleuren. Het liefst stopte je minstens 3 kauwgomballen in je mond, zodat je met je vrienden een wedstrijd kon doen in wie de grootste bellen kon blazen.
Deze roze-gele snoepjes waren mierzoet en als je erin beet waren ze lekker knapperig. Ze smolten op je tong en lieten een prachtige witte waas achter op je mond.
Deze lolly’s hadden dezelfde kleuren als schuimblokken en waren net zo lekker. De vorm was erg breed waardoor je ze met veel moeite helemaal in je mond kreeg, maar des te langer genoot je ervan.
Deze dunne lolly’s waren zuur en hadden een suikerlaagje, wat niet heel bevorderlijk was voor je gehemelte. Vooralsnog gingen die ook standaard het zakje in.
Als je de normale kauwgomballen een beetje saai vond, had je altijd nog Jawbreakers. Deze kauwgomballen lieten eerst voor je gevoel jouw mond in brand staan en vervolgens werd het lekker zoete kauwgom met kaneelsmaak. Daarnaast zagen de kauwgomballen er erg kunstzinnig uit.
Natuurlijk mogen we het Oer-Hollandse snoep niet vergeten. Je kocht ook opgerolde dropveters. Deze rolde je zorgvuldig uit, om ze daarna als een spaghettisliert op te eten. Deze heerlijke zoetwaren zijn ook gewoon nog te koop in de winkel!
Vroeger hielden wij wel van een beetje zuivel. Dat hele ‘melk is goed voor elk’-idee, weet je nog? Voor kids had je ‘hippe’ zuivel. Zong jij in de jaren 90 “It’s the fruit that makes the Fristi” of riep je luidkeels “Yogho! Yogho!” De eeuwenoude strijd tussen goed en kwaad. Aan wiens kant stond jij?
Het merk Yogho!Yogho! en het Yogho-lied
Het merk Yogho! Yogho! is vooral bekend door een reclamecampagne begin jaren negentig. In korte Yogho nieuwsflitsen kwamen absurde nieuwsfeiten langs. Voor deze reclames werd een eerder Yogho Yogho-lied bewerkt (van de hand van Hans van Hemert, Piet Souer en Ilja Gort). Het lied werd herschreven met allerlei absurde rijmregels, gevolgd door de kreet “Yogho Yogho”.
Je moest ook altijd even doordenken en dan bleek het best nieuwsitem schunnig of grof te zijn. Er lag bijvoorbeeld een rondborstige zeemeermin lijkend op Pamela Anderson te braden in een steelpan, blijkbaar heb je in Yogho-land baby’s met snorren, poepende mensen op de bodem van de oceaan, rare kwasten (Limburgse inboorlingen???) in de kast, eikels uit de boom die lijken op je oom.
Ik kan mij ook nog herinneren dat Dracula achter oma aan zat. Iedereen zong de nieuwste versie van het Yogho-lied zodra die voor de eerste keer werd uitgezonden. Het eindigde altijd hetzelfde, Yogho Yogho is niet alleen Yogho, maar ook heel Yogho! Ja, die blijft goed hangen.
Vier briljante herinneringen:
“Duizend mijlen onder zee…”
Rare kwast
Hoe heet deze ook alweer?
Speedboot
Speedboot
Het draaide toch wel echt om die reclames. Een reeks grappige catchy tunes met één echte hoofdrolspeelster, de Yogho-koe. Zo noemden wij haar thuis. Ik vroeg me af hoe het nou met die meid is afgelopen. Ze zeiden altijd dat zij er geen stress van had. Ze werd bereden door een ijsbeer, een wat vollere dame dacht dat zij een paard was en er werd constant in die arme meid haar tepels geknepen. Hashtag me too #metoo? ?
Ik denk dat Berta (ik kan haar naam/nummer niet achterhalen) er toch wel anders over dacht. Zou ze nu dobberen in een zwembad met een glaasje Yogho Yogho!? om bij te komen van al dat leed wat haar is aangedaan? Zou er nog een rechtszaak volgen?
Sparen met Yogho Yogho!
Goedkoop sparen joh!!! In deze tijd moet je sparen tot je een ons weegt voor je wat krijgt. Om het Yogho-lied nog meer te hypen, bedacht Campina nog wat mooiers. Er was Yogho!Yogho! ijs! Je kon de ijsstokjes sparen! Op die stokjes stond namelijk een stukje tekst uit het Yogho-lied. Had je alle ijsstokjes bij elkaar gelikt, dan was jouw Yogho-lied compleet. Oenig eigenlijk, maar ik baalde enorm als ik één zin miste.
Fristi, het coole broertje…
Ik was zonder twijfel fan van Yogho Yogho! Fristi had immers alleen maar het Amerikaanse “It’s the fruit that makes the Fristi” of andere coole Engelse kreten. Toch deed Fristi out-of-home wat beter dan zijn gekke broertje. Hoe vet zou het zijn als Yogho!Yogho! op de menukaart stond? Als je die gewoon in een lunchroom lekker bij je broodje gezond kunt bestellen?
Maar nee, blijkbaar heeft Fristi de strijd gewonnen want die is overal verkrijgbaar. En dat terwijl Yogho!Yogho! toch echt wel cooler was.
Een meisje uit mijn klas zei altijd dat haar vader één van de Yogho!Yogho! liedjes had geschreven. Als dat echt waar blijkt te zijn, ga ik hem alsnog om een handtekening vragen. ?
Voor wie was jij in deze strijd tussen Fristi en Yogho Yogho? Laat het weten in een reactie onderin en bekijk meer drankjes van vroeger. Proost!
Tegenwoordig viert ieder kind zijn ‘fissa’. In de jaren ’90 noemden wij ons verjaardagsfeestje nog gewoon een kinderfeestje of partijtje. We halen herinneringen op wat je hier toen voorgeschoteld kreeg…
Zorgeloos snacken op een ouderwets partijtje
“Kom je op mijn partijtje?” Die vraag stond centraal rond verjaardagen. En wat een partijtje was het! Aan snacks ontbrak het niet want toen letten we nog niet zo op onze voeding. Kleurstoffen, E-stoffen and what not? Geen probleem! ADHD? Nee, gewoon drukke kids, want het is FEEST dus VRETEN maar ?. Kanen zoals wij dat vroeger noemden…
Welke van onderstaande snacks herinner jij je nog van jouw partijtje? Of zijn we er wellicht nog een leuke vergeten? Laat het weten in een reactie onderin!
Hartige snacks van vroeger op je feestje
We beginnen even met de hartige snacks. Gedomineerd door chips natuurlijk, want wat was er vroeger lekkerder! Toch waren er zeker nog wat andere (ongezonde) varianten. Geniet mee van deze hartige herinneringen… daarna volgen de zoete (SNOEP!!!!) nog!
1. Pretletters van Duyvis
Voor als er een fuif is. Een leerzame snack, dus je kon je ouders iets gemakkelijker overtuigen. “Hij’s fijn!” ?
2. Mini wini worstjesketting
Is voor elk feest een happening. Niet één van de snacks die meteen in je opkomt hè? Maar wel reuzelekker en genoeg voor iedereen. De worstjes zaten nog aan elkaar vast en kon je dus losknippen en uitdelen.
3. Zakjes Croky chips
De grote doos Croky chips met kleine verpakkingen erin mochten op geen enkel partijtje ontbreken. Paprika en naturel, meer smaken had je vroeger gewoon niet. Bolognese (groen) kwam pas veel later en er waren altijd minder dan blauw en rood. Altijd discussies over wie de groene kreeg… “Croky, let’s chip together!” Wist je dat Croky al 50 jaar bestaat!
Natuurlijk had je ook de ouderwetse Smith’s zakjes nog. Perfect voor feestje OF traktatie op school…
4. Wokkels
Deze chips veranderden vroeger vaak van imago. In de jaren ’90 gingen ze met de gabber rage mee. Zie hier de geschiedenis en ontwikkeling van de Wokkel:
5. Mmm, van Mora
Cora van Mora kan me toch lekker kokkerellen! Op ieder partijtje in de jaren 90 was Mora toch wel dé smaakmaker. Cora is even weg geweest maar gelukkig mogen we weer, inmiddels al 30 jaar overigens, af en toe van haar genieten met een zachte G. Ze was eerder al eens ‘ontslagen’ vanwege een domme spelfout, maar dat hebben ze ‘door de vingers gezien’:
6. Tijgernootjes van Duyvis
Wie heb jij voor zijn noten geschoten? Ook deze was weer fijn! “Heren, heren…”
We hebben natuurlijk ook de zoetigheden (lees: snoep) nog. Kijk dus snel op de volgende pagina! Wat dacht je van die bekende lolly’s? (zie #9)
Dronk jij vroeger liters 7up? Dan ken je Fido Dido vast nog wel. Zo een cool mannetje vergeet je niet zomaar. Maar weet je dat Fido Dido meer is dan het stripfiguurtje uit de 7up reclame? Dit stripfiguurtje heeft een hele carrière achter de rug. Wij hebben de hoogtepunten uit zijn carrière voor je op een rijtje gezet. Herken jij deze reclame trouwens nog? Echt een cool dude, die Fido. Hij is zo clear
Wie was Fido Dido nou eigenlijk?
Wij kennen Fido Dido natuurlijk als het coole stripfiguurtje wat jarenlang het gezicht van 7up was. In onze tijd had je niet veel keuze qua prik. Je had Coca Cola vs. Pepsi Cola en Sprite vs. 7up. 7up is trouwens van Pepsi Cola, Sprite van Coca Cola Company. Ja, en soms dronk je cassis (yuck). Wij hadden thuis altijd 7up in de koelkast staan. Dat was mijn lievelingsdrankje met prik. Sprite kon echt niet want die had geen Fido Dido.
Hij was hét reclamemiddel voor 7Up in de jaren 90. Vanwege zijn coole imago werden er heel wat flesjes 7up verkocht. Wat begon als schets op een servet, veranderde langzaam in een ware hype die jaren voortduurde en zelfs weer even opleefde rond begin 2000. Iedereen weet dat Fido een omgekeerd driehoekje/ piramide als hoofd heeft, maar wat weet je nog meer over hem?
Dit weet je vast nog niet over Fido Dido
Fido Dido was een coole dude. Meer wisten wij vroeger niet over hem. Wij geven hem graag de credits die hij verdient.
1. Fido zag er cool uit
Fido Dido bestond uit 15 lijntjes en hij had krullen! Ja, die gekke kronkels op zijn driehoekige hoofd zijn krullen. Krullenbollen zijn toch het leukst
2. Fido was dol op vrouwelijk schoon
De bedenkers (Sue Rose en Joanna Ferrone) van Fido Dido maakte hem niet alleen cool, hij was ook een babe magnet.
3. Fido Dido stond ergens voor
Zijn credo was: “Fido is for Fido, Fido is against no one” Hij was dus een soort Zwitserland.
4. Fido Dido was een familieman
Zijn vriendin, Lido en kinderen, Mario en Julia P. Dido zie je soms terug in reclames.
5. Fido Dido had veel vrienden
Zo had hij een kat, Gato maar ook een hond die hij Fido had genoemd. Dan had je nog Doodles, Doody, Eff Dee en Boy.
Fido Dido was zo populair dat hij als enig reclamemiddel werd gebruikt tijdens de reclameblokken van blockbusters zoals Back to the future. Dat is wel een beetje erg veel Fido, vind je ook niet?
7. Patent op zijn hoofd
Herken je de Redband snoepjes nog? Weet je dat deze snoepjes er niet meer uitzien als Fido Dido, maar als een poppetje met baard? De organisatie achter Fido Dido verhoogde de prijs voor het gebruik van zijn hoofd en die prijs was te hoog voor snoepfabrikant Redband. De smaak is er niet minder om!
8. Fido Dido bekender dan alleen 7up
Kom je vaak in Turkije? Dan ken je het frisdrank merk Fruko misschien wel. Fido was namelijk niet alleen het gezicht van 7up, maar ook van Fruko. Toegegeven, het is wellicht de Turkse versie van 7up, maar toch vreemd om onze Fido bij een ander merk te zien…
9. Niet iedereen was Fido-fan
Er is veel kritiek geweest op 7 up en Fido Dido (en andere grote bedrijven die gebruik maakten van soortgelijke stripfiguren). Iets met een hoge boom ofzo ;-). Hij zou te veel aanwezig zijn in ons dagelijks leven. Er is zelfs een korte animatiefilm gemaakt waarin op overdreven wijze wordt getoond dat wij een constante stroom van reclames en logo’s van bedrijven door onze strot gedouwd krijgen.
Ik kon niet genoeg krijgen van Fido Dido. Van mij komt hij weer terug op de buis en geven ze hem een eigen serie. En dronk je naast 7up meer van deze nostalgische drankjes?
En dronk je liever 7up of Sprite? Laat het ons weten in een reactie hieronder.
Ben jij ook zo een snoeperd? Kun jij het niet weerstaan om altijd even langs de snoepwinkel te gaan als je in de stad. Nu je hier toch bent, kun je net zo goed even snel, of niet soms? En wat haal jij dan zoal? Ik haal het liefst Oud Hollandse zoetigheid.
Bij oma thuis kreeg ik ander snoep dan bij ons. Oma had oud Hollands snoepgoed wat voor haar weer nostalgisch was. Zij wilde ons altijd laten ervaren wat écht snoep was. Kreeg jij deze heerlijke ouderwetse versnaperingen ook bij oma?
1. Kaneel-, zoethout- en zuurstokjes
De geur van kaneel doet mij altijd denken aan die kleine staafjes die altijd te klein leken. Je wilde er altijd eentje meer maar wie vraagt… Vooral dat plakkerige aan je tanden als je het op had. Nom nom.Kocht jij ook altijd zo een grote stok op de kermis?
Via: pxhere.com, CC
2. Massee/ borsthoning/ Jodenvet (of zoiets)
Bekend onder verschillende namen, alleen het recept is top secrect, very hush hush. Ikzelf vind het in het begin lekker, maar de nasmaak geeft mij de rillingen.
Warm zijn stroopwafels het lekkerst. Wij deden ze nog even in het tostiapparaat. of in de koekenpan. En een bezoekje aan de stroopwafelkraam tijdens de markt, braderie of kermis was echt een must. Deed jij dat ook?
Geen suiker maar kandijstokjes om je thee mee te roeren. Dat zag er chique uit, denk ik. Omdat het op lolly’s leken, at ik ze het liefst ook zo op. En daarna was mijn thee afgekoeld en smaakte die ook mierzoet
Duimen is niet goed voor je en drop ook niet maar vroeger kon dat allebei gewoon. Het was toch ook briljant?! En behoorlijk lekker. Was je zo uren zoet mee. Ik zeg duim omhoog en Like. Wij zogen er zo een metertje van weg.
Lekker zonnig fruit. Vrolijke ronde snoepjes die per stuk verpakt waren en zo werden uitgedeeld. Wij namen ze voor Fruittella mee naar dagtripjes naar bijvoorbeeld de Efteling. Heerlijke tijden en zo een rolletje Rang leek oneindig veel snoepjes te bevatten!
11. Wilhelmina Pepermunt
Alle oma’s hadden Wilhelmina pepermunt in huis. Je was geen echte lieve oma als deze niet in de snoeppot lagen. Koop jij ze soms ook nog en denk je dan terug aan die heerlijke tijden bij oma op schoot, slurpend op een pepermuntje?
Mocht je bovenstaande zaken niet herkennen van vroeger, is er grote kans dat je oma & opa onderstaande doos opeens tevoorschijn toverde… een machtig mooi moment!
Via: ebay.com
Lag dit oud Hollands snoepgoed ook standaard bij jouw oma in de voorraadkast? Laat het ons dan weten in een reactie onderin. Vergeet het vooral niet dit artikel te delen met je oma en opa! Vraag hun trouwens waar zij haar boodschappen deed. Alle snoep uit haar kast leek van de kermis te komen.
Wanneer je ijs zegt, denk ik aan ijs van vroeger, namelijk Caraco ijs. Een ijsje van eigen bodem wat ieder kind tot beginjaren jaren ’90 met veel smaak at. Je had de heerlijkste smaken en de ijsjes zager er allemaal vrolijk en lekker uit. Ken je de radioreclame, ingezongen door de “Dutch Rhythm Steel and Show Band’, van Caraco nog?
Ook gesmuld van een Caraco ijsje?!
Caraco ijsjes waren vol van smaak en heerlijk romig. Echt authentiek ijs en dan kwam het ook nog eens uit Hellendoorn! Alle reclames waren gericht op Nederlandse snoepers dus het paste perfect. Het merk Caraco wordt sinds 2017 in een nieuw jasje (gezonder, minder suiker, minder kleurstoffen e.d.) weer verkocht. Reden genoeg om even de spotlights te werpen op dit prachtmerk van ‘Neerlandse’ bodem.
1. Familiebedrijf
Lang geleden, in 1936 om exact te zijn, werd de bakkerswinkel van D.J. Valk in Hellendoorn geopend. Zijn zoon nam het in de jaren ’50 over en hij was de beautiful mind die de focus besloot te leggen op banket en daar kwam ijs bij. Wat hadden wij zonder goede ouwe zoonlief Gerrit en zijn bakfiets gemoeten? Zijn roomijs veroverde al snel heel Nederland en al gauw moesten er dagelijks 4000 ijsjes worden gemaakt. Was één daarvan toevallig voor jou?
Hoewel de meest bekende radioreclame van Caraco werd ingezongen door een Caraïbische steel band, was het Mexicaantje, dit was ook het meest bekende ijsje, het boegbeeld van Caraco.
De ijsjes van Caraco waren uniek en smaakvol. Hun slogan was niet voor niets “Mexicaantje, oranje hoed, Caraco ijs, geweldig goed! Caraco IJs, Caraco IJs, oeh geweldig lekker!” Welk ijsje kon jij niet weerstaan?
4. Marketing van Caraco
Het bleef niet alleen bij catchy tunes en een goede slogan. Caraco ijs werd goed op de markt gezet, waarbij de marketing het in een booming business maakte. Het Mexicaantje deed het zeer goed en die werd dan ook beurzen tijdens ingezet als boegbeeld, maar kwam ook terug in signing en POS materiaal zodat iedereen er bekend mee raakte. Al snel was Caraco niet meer weg te denken.
5. Caraco en andere ijsmerken
In de tijd van Caraco was er ook al ijs van Ola. Daar moest Caraco het van winnen en als relatief klein familiebedrijf was dit lastig, maar het ging lange tijd goed. In de jaren ’80 nam Unilever het bedrijf over en Caraco was no more.
Sinds 2017 kunnen wij weer genieten van heerlijke ijsjes van Caraco. Ze zijn wel een beetje aangepast. Het bevat niet meer alles wat tot de jaren ’80 nog gewoon kon. Zo bevatten de ijsjes bijvoorbeeld nu minder geur- en kleurstoffen. Heb jij ze al geprobeerd?
Jouw herinneringen aan Caraco?
Als jij Caraco ijs ook zo lekker vond, geef dan een dikke duim omhoog en share the fun met alle vrienden, broers, zussen en overige familieleden die met jou hebben gesmikkeld van dit heerlijke romige ijs uit Hellendoorn! En mocht je nog meer willen weten over de familie Valk, of het familiebedrijf, er is een waar museum! En hield je niet van ijs, dan herken je dit nostalgische snoepgoed misschien ook nog.
Als kind boeit dat hele paasrelaas je niet. Er waren hele andere redenen waarom Pasen cool was. Geen idee wat die paashaas nou betekende in dat hele verhaal maar hij was wel machtig mooi met al zijn chocola. Waren wij nog maar zo klein dat het verhaal van de paashaas echt leek…
https://www.youtube.com/watch?v=2ZjHD3cyb5o
1. Meedoen met de kleurwedstrijd
Iedereen deed rond Pasen mee met kleurwedstrijden die werden georganiseerd door lokale supermarkten. De mooiste tekeningen werden opgehangen en wekenlang moest je wachten op de prijsuitreiking, meestal een grote chocolade paashaas die je nooit op kreeg. Tóch moest je hem winnen!
Ieder jaar kon je in het buurthuis of lokale buurtsuper een gokje wagen. Er stond met Pasen een grote pot, gevuld met paaseitjes in allerlei smaken. Je kon je naam invullen op een blaadje met daarbij het aantal paaseitjes wat er volgens jou in de pot zat. Nooit gewonnen, maar ik was er ieder jaar van overtuigd dat ik het juiste aantal wist.
Via: pixabay.com
3. Paaseitjes zoeken
Natuurlijk was het speuren naar paaseitjes het leukst. Thuis, op school, bij de opvang, bij je opa en oma. Na Pasen hoefde geen kind meer chocola. Wie vond bij jullie thuis altijd de meeste Paaseitjes en werd er ook vals gespeeld? Bij wie moest je jouw mandje niet onbeheerd laten.
Vond jij het ook leuk om de Paastak op te tuigen? En hadden jullie rond de Paasdagen ook altijd gele bloemen in huis? Gele narcissen op een warme lentedag en het zonnetje wat door de gordijnen erop schijnt. Good times!
Via: pixabay.com
5. De paashaas
Ik snapte de link niet naar een haas die wat eitjes in de tuin legt. Van wie komen die eitjes dan? Legt hij ze? Snap er nog steeds niet van, jij wel? En toch deed ik alsof en was het iets wat ik graag geloofde als kind, het ging immers om chocola!
Na alle zoete eitjes is een hartige paasbrunch wel nodig. Je paasei verven, daarna pellen en opeten, stukje paasbrood erbij. Mmh, smullen maar! Deed jij er ook zo een plak roomboter op? En at je Matzes? Heerlijk waren die met kaneelsuiker!
Het leukste, gaafste, meest ultiem coole activiteit rond Pasen was het jaarlijkse bezoek aan de kinderboerderij als er net lammetjes geboren waren. Wij gingen wel vaker, maar alleen dan was het genieten tot de max. Wat een schatjes zijn die lammetjes dan nog. Schapen zijn niet zo boeiend, maar dat schattige gemekker doet wel wat met je.
Heb jij ook zulke heerlijke herinneringen aan Pasen? Zijn we tradities vergeten?En als jij weet waar die haas op slaat, laat het ons weten in een reactie hieronder.
Als kind had je geen verplichtingen. Behalve tijdens etenstijd, dan moest je bord leeg. Soms was dat een ware strijd tussen jou en die berg groenten, die je absoluut NIET lustte. Er waren namelijk een heleboel dingen die je liever niet at…
1. Zwarte koffie
Zo zwart als inkt, modder, en het gat naar de onderwereld. Koffie stond voor jou als kind op nummer 1 van je vieze dingen-lijst. Je lustte het niet en begreep niet dat iemand ervan kon genieten. Het bittere aroma alleen al bracht je in een staat van pure misselijkheid. Tot je op een dag een slokje nam van een latte macchiato of koffie verkeerd. Mmm, niet slecht, een beetje zoals mokka ijs. Nu verlang je iedere ochtend naar een lekkere koffie om je dag te starten.
Via: pexels.com
2. Olijven
Er zijn dingen die je moet leren eten, zoals groente en fruit en daaronder ook: olijven. Deze volkswijsheid klopt in veel gevallen. Ook jij wist als kind niet wat je van olijven moest maken. Ze smaken een beetje bitter en een beetje zuur. Je besloot olijven zo veel mogelijk te vermijden in je leven. Gek toch, hoe zoiets dan op latere leeftijd plots heerlijk kan smaken. Bij een aperitiefje bijvoorbeeld.
Via: giphy.com
3. Pompelmoes / grapefruit
Je moeder snijdt fruit, jij steekt gewoon je hand uit en eet wat er in dat vuistje belandt. Tot je plots iets ontzettend bitter proeft. De moeder der bittere vruchten: de pompelmoes (ook wel grapefruit). Deze vrucht heeft wellicht veel kindergezichtjes zuur doen vertrekken. Verdacht stuk fruit ook, vermomd als een appelsien. Lust jij ondertussen al pompelmoes?
4. Bier!
Als kind lustte je geen bier, godzijdank. Stiekem had je wel eens een slokje genomen van het biertje van je vader of moeder, om dit dan met veel walging weg te spoelen met water. Hoe beviel dat eerste biertje je later? Veel mensen moeten het echt leren drinken. Vandaar dat tieners vooral Bacardi, Flugel, Passoa en Boswandeling drinken.
Het is een cliché, maar kinderen eten niet graag spruitjes. Net zoals zuurkool en broccoli. De groene groente heeft een ontzettend sterke smaak. Van de geur alleen al moest je als kind kokhalzen. Vandaag besef je hoe gezond ze zijn.
6. Augurken
Die augurk tussen je hamburger van de McDonald’s moest je er altijd tussenuit halen. Dat glibberige ding lustte je als kind absoluut niet.
Stinkkazen, nog zo iets dat je als kind niet kon vatten. Waarom zou je iets eten dat ruikt naar zweetvoeten? Voor veel kinderen is de smaak veel te straf, maar Franse kazen zijn nochtans een delicatesse. Vandaag heb je respect voor deze delicatesse. Je eet ze (veel te) graag. Met wijn.
Via: depositphotos.com
8. Witlo(o)f
Witlof (witloof in België) met ham en kaas uit de oven, een heerlijk winters gerecht dat je als kind met lange tanden op at. De witlof was helaas veel te overheersend en bitter, en de structuur veel te slap en glad, alsof je een lamme kikker naar binnen slurpt.
Mosselen zijn een heikel punt. Sommige kinderen eten ze maar al te graag, terwijl anderen moord en brand schreeuwen wanneer ze een pot mosselen krijgen voorgeschoteld. Het grote probleem met de mossel is ook dat het één geheel is.
Wat lustte jij als kind NIET?
Is er iets dat niet in het lijstje staat wat je als kind absoluut niet lustte, maar vandaag wel graag eet? Laat het ons weten in een reactie hieronder!
Herinner je je deze nog? 9 producten en snacks uit de 80’s die enorm populair waren en regelmatig op tafel kwamen. En dat is blijkbaar niet zonder reden: ze hebben allemaal de tand des tijds doorstaan en zijn nog steeds op de markt!
Van deze snacks uit de 80’s werd je vroeger echt blij
Als je bent opgegroeid in de jaren ‘80 dan herken je de onderstaande lekkernijen vast! Pizza Quick bijvoorbeeld was een echte traktatie als je woensdagmiddag na het zwemmen thuis kwam. En de vrijdagavond, als het hele gezin aan de buis gekluisterd zat voor Medisch Centrum West, was pas echt compleet met een bakje Pinda Flips! Het leuke: na zo’n 40 jaar zijn al deze producten nog steeds op de markt. Dus sla lekker in en maak er een jaren ‘80 retro avondje van!
9 snacks perfect voor een retro-avondje thuis
Dan is het nu tijd voor het heerlijk nostalgische lijstje snacks! Welke herinner jij je nog uit de jaren 80? Of mis je juist nog een typerende snack? Laat het weten in een reactie onderin!
1. Zelfmaak Tompoezen
Niets blijft hetzelfde. Maar gelukkig kunnen we rekenen op de Zelfmaak Tompoezen van Smelik. De verpakking lijkt in al die jaren nog niet veel veranderd te zijn. Het bevat ook nog steeds een maatbekertje om die lekkere vulling mee te maken en een knijptube mierzoet glazuur. En eerlijk zeggen: heb jij er wel eens gewoon twee mega-tompoezen van gemaakt in plaats van 6 normale?
Hoe maak je die Tompoezen ook alweer? In deze video uit Japan wordt het uitgelegd. In de reacties onder de video gaat het voornamelijk over hoe je een Tompoes hoort te eten. Bovenkant eerst of onderkant eerst? Welk team ben jij?
2. Pinda Flips
Pinda Flips zijn luchtige zoutjes die smaken naar… nou ja lucht. En pindakaas. En ze blijven ook enorm plakken aan je gehemelte, dus een glas drinken erbij is geen overbodige luxe. Er is natuurlijk ook nog de kaas-variant maar daar worden je handen zo geel van…
Als er echt reden tot feest was kwam de Sneeuwster op tafel. Meestal nog niet helemaal goed ontdooid, dus in een soort semi-ijstaartvariant. Het hele gezin smulde ervan. En dat er alcohol in die laag advocaat zat, daar hoorde je destijds niemand over!
4. Sun-Maid Rozijntjes
In Nederland zijn ze uit de supermarkten verdwenen, maar online kun je Sun-Maid rozijnen-doosjes met wat zoeken nog wel vinden. Inmiddels ook in allerlei andere varianten (iemand interesse in Zure watermeloen rozijnen-snacks?), maar de naturel variant blijft de echte klassieker.
Via: eBay
5. Kokosbrood
Vroeger werd kokosbrood vers afgesneden bij de kruidenier. Later lag het in pakjes in de supermarkt (waarschijnlijk ken je de verpakkingen met de aapjes erop nog wel). De enige overgebleven producent ter wereld, TheHa in Harderwijk, maakt al kokosbrood sinds 1954. Het zoete broodbeleg wordt trouwens vrijwel alleen in Nederland gegeten, in andere landen is het niet zo populair!
Dat was nog eens een luxe lunch: een boterham met saus en kaas uit de koekenpan! Voorheen heette het Golden Wonder Pizza Quick, ‘de saus die van brood een pizza maakt’. Je vindt het nu onder de naam Remia Tosti Quick in de schappen van je plaatselijke supermarkt.
Gekruid vlees in blik, waarom niet? In de jaren ‘80 maakte niemand zelf verse pasta. Toen at je gewoon Smacaroni: Smac in blokjes gesneden door de elleboogjesmacaroni. Uitje erdoor, ketchup erbij en klaar!
8. Pennywafels
Een stuk minder feestelijk dan de Sneeuwster, maar toch wel echt een traktatie: Pennywafels. Wafeltjes aan elkaar geplakt met choco-crème, waarvan één zijde overdekt was met een laagje cacao-fantasie. Een stuk luxer dan de gebruikelijke theebiscuitjes en als kind leken deze koekjes enorm groot!
9. Sandwich Spread
“Ik hou van lekker fris, ik hou van lekker anders…” In de jaren ‘80 zong iedereen deze commercial mee. Meer dan 35 jaar na die reclame is Sandwich Spread nog in iedere supermarkt te koop. Sterker nog, de smaken Komkommer en Naturel zijn er nog steeds!
Ken jij al deze producten nog en koop je ze nog wel eens? En zijn er nog andere snacks waar je vroeger al gek op was en die je nog regelmatig op tafel zet? Deel ze in de reacties onderin!
Coca-Cola fan of niet, dit drankje maakt nu eenmaal een groot deel uit van onze cultuur. Cola vind je overal ter wereld. Het merk maakte dan ook heel wat verschillende fases door. Welke ken jij nog allemaal?
Coca-Cola
Sommige mensen verzamelen alle soorten Coca-Cola flesjes en blikjes die de afgelopen decennia de revue passeerden. Denk maar aan de prachtige designs van Gaultier, of zelfs de glazen die je vroeger bij een Happy Meal van de Mc Donalds kreeg! Ja, of je het zoete drankje nu lekker vind of niet, Cola kan je overal vinden. We nemen een duikje in de geschiedenis…
Oké, dit herinnert niemand zich. In 1886 (zo lang geleden al!) werd cola bedacht door een apotheker genaamd Pemberton. Het was oorspronkelijk een medicijn. Er gold toen een verbod op alcoholische dranken in zijn staat, dus vond men cola fantastisch. De eerste fles zag er zo uit.
In de jaren ’40 werd het colaflesje voor het eerst geschilderd door niemand minder dan Salvador Dali. Dit was het begin van een kleine hype, want daarna ging Andy Warhol ook helemaal gek met het merk. De Coca-Cola flesjes werden het symbool van de massacultuur. Dit kunstwerk ken je ongetwijfeld.
We slaan nu een hele resem flesjes over om naar 1955 te springen. In dat jaar werden voor het eerst verschillende formaten van flesjes geïntroduceerd. Naast de traditionele flesjes kwamen er nu ook blikjes! In 1978 werd het aanbod nogmaals uitgebreid met de 2 literfles die we vandaag allemaal kennen. De eerste fles uit plastic!
Net zoals de flessen, maakten ook de glazen een evolutie mee. Wie herinnert zich deze glazen nog? Wie jonger is dan 30, herinnert zich deze glazen wellicht van de bij oma en opa.
Kinderen van de jaren ’90 zijn echt grootgebracht met de Coca-Cola kerstreclame die telkens rond de eindejaar periode verscheen. Dit gebeurde voor het eerst in 1995. Zag je de Coca-Cola reclame op tv, dan was het écht bijna Kerst!
Designflessen uit aluminium
In 2005 werkte Coca-Cola samen designbedrijven uit vijf verschillende continenten. Zo creëerden ze de nieuwe aluminium contourfles, genaamd M5 (Magnificent 5). Heb jij deze flesjes thuis nog liggen? Weet dan dat ze op Ebay voor ongeveer €150 worden verkocht!
Ongeveer acht jaar geleden, in 2012, was het de eer aan Gaultier om iets met het design te doen. Zijn ontwerp is erg elegant. Ook deze setjes (indien ze compleet zijn), kunnen je wat opleveren op Ebay!
In 2012 lanceerde het merk de ‘Share a coke’-campagne. In vele landen kan je een hele zomer lang populaire namen vinden op de flesjes en blikjes. Ben jij jouw naam ooit tegengekomen?